WOW

Ar Jums įdomu, kaip dalykai gimsta? Man įdomu. Spektakliuose aš nuolat analizuoju, kaip gimė idėja pavaizduoti būtent taip, ką veikė aktoriai užkulisiuose…

Matydama ir klausydama įtaigių viešų kalbų aš tęsiu visus „kodėl? kaip?”, pasinerdama į antrą planą – tą, kuris vyko „iki tol”.

Visi žinome Martino Liuterio Kingo „I have a dream”. Prieš 56 metus pasakyta kalba, gyva iki šiol.

Domėjausi, kodėl būtent „I have dream” tapo kalbos esminiu motyvu. Pasirodo, kad M.L. Kingas jau metus važinėjo po JAV kalbėdamas su įvairiomis bendruomenėmis ir vis kartojo „I have a dream, that..” . Todėl jo patarėjai prieš garsiąją ir lemtinga tapusią demonstraciją ruošę jam kalbą patarė atsisakyti šios jau „pabodusios” žinutės ir pasirinkti ką nors nauja. Kalbos rengimas užtruko, naktį prieš kalbą jo įgarsintoje patarėjams versijoje „I have a dream” eilutės nebuvo…
Kitą dieną M. L. Kingui užlipus ant scenos prieš šimtatūkstantinę minią, jis skaitė savo pasiruoštą versiją, kuri minios buvo sutikta „drungnai”. Ir minia, ir jis pats jautė , kad „kažkas ne taip”. Tada viena iš jo aktyvių rėmėjų Mahalia Jackson pradėjo minioje šaukti „pasakyk jiems apie svajonę, Martinai …”, kartojo tai kelis kartus jį pertraukdama, kol M. L. Kingas padėjo parašytą kalbą į šoną, apžvelgė minią ir pradėjo kitą, seną savo kalbos versiją „I have a dream, that…”. Kaip baigėsi, žinome visi. Minia buvo jo. Pasaulis taip pat.

Tuo momentu jo patarėjas , išgirdęs, kad Kingas vėl naudoja seną kalbą, pasakė „Ow, shit, he is using the dream”. Tai perskaičius labai juokiausi. Kas dirbo su lyderiais, supras, kodėl:)

Kalbą per TV stebėjęs Prezidentas JFK pasakė „He’s damned good. Damned good”.

Taigi, niekada nežinai, kada tavo žinutė, nors ir sena ir, atrodo, niekaip neužsivedanti, iššaus kaip raketa. Todėl reikia nuolat kartoti ir bandyti rasti vis naujų spalvų ir pritaikymų. The time will come. Stick to it.

Tikėk savimi, nors patarėjai ir gero nori:) Ir tikėk tuo, ką darai.